100 miliona evra za modernizaciju škola

Bez autora
Jun 08 2010

Ministar finansija Diana Dragutinović, ministar prosvete Žarko Obradović i visoki predstavnik Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Dominik Kurban potpisali su danas Sporazum o nastavku finansiranja programa modernizacije škola u Srbiji vredan stotinu miliona evra. Polovina novca je zajam EIB-a uzet na 25 godina, a ostatak će obezbediti Srbija. Vlada će predlog zakona o potvrđivanju tog sporazuma uputiti Skupštini po hitnom postupku kako bi se on našao na prvoj narednoj sednici. U 2010. godini od EIB-a se očekuju finansijska sredstva od milijardu evra, od čega približno 300 miliona evra za Koridor 10. Ovaj program modernizacije škola važan je kao podrška osnovnom i srednjem obrazovanju i budućem ekonomskom razvoju. Prva faza programa je uspešno završena u 2009. godini kada je rekonstruisano 12 škola koje je Ministarstvo prosvete odredilo za prioritete.

100 miliona evra za modernizaciju školaMinistar finansija Diana Dragutinović, ministar prosvete Žarko Obradović i visoki predstavnik Evropske investicione banke (EIB) za Sloveniju, Hrvatsku i zapadni Balkan Dominik Kurban potpisali su danas Sporazum o nastavku finansiranja programa modernizacije škola u Srbiji vredan stotinu miliona evra.

Polovina novca je zajam EIB-a uzet na 25 godina, a ostatak će obezbediti Srbija.

Vlada će predlog zakona o potvrđivanju tog sporazuma uputiti Skupštini po hitnom postupku kako bi se on našao na prvoj narednoj sednici.

U 2010. godini od EIB-a se očekuju finansijska sredstva od milijardu evra, od čega približno 300 miliona evra za Koridor 10.

Ovaj program modernizacije škola važan je kao podrška osnovnom i srednjem obrazovanju i budućem ekonomskom razvoju. Prva faza programa je uspešno završena u 2009. godini kada je rekonstruisano 12 škola koje je Ministarstvo prosvete odredilo za prioritete.

Takođe, ovaj projekat podrazumeva i podršku u definisanju strategije obrazovanja Srbije, kao i izgradnju novih škola.

EIB će raditi na izgradnji i modernizaciji škola, dok će Evropska komisija finansirati obuku za nastavnike, kupovinu opreme i softvera.

Potpisivanjem ovog sporazuma obezbeđena su sredstva za unapređenje obrazovanja i najavio da bi nakon njegovog potvrđivanja u Skupštini izgradnja i opremanje škola trebalo da počnu krajem juna ili početkom jula, pri čemu je tri miliona evra namenjeno za izradu strategije obrazovanja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik